fbpx

Mitmekesisus töökohal: Miks on see organisatsioonides esiplaanile kerkinud?

Mitmekesisus töökohal

Kui vaadata ettevõtteid kui dünaamilisi ökosüsteeme, mõistame, et nii nagu bioloogiline mitmekesisus on eluslooduse säilimiseks oluline, on ka mitmekesisus organisatsioonides eluliselt vajalik. Kuid miks on see teema viimastel aastatel nii palju tähelepanu saanud? Miks on see nüüd olulisem kui varem?

 

Maailm muutub, muutume ka meie

Meie ühiskond on viimase paarikümne aasta jooksul väga palju muutunud. Tehnoloogilised uuendused, globaalsed suhted ja informatsiooni liikuvus on teinud omavahelise suhtlemise kiiremaks ja võimaldavad suhelda piirideta. See tähendab, etka töökollektiivid on muutunud mitmekesisemaks – mitte ainult rahvuslikust, kultuurilisest või soolisest aspektist, vaid ka kultuurilise tausta, mõtteviisi, oskuste ja kogemuste poolest.

Uued põlvkonnad nõuavad

Nooremad põlvkonnad ei näe mitmekesisust enam valikuna – nende jaoks on see täiesti normaalne osa töökeskkonnast. Nende jaoks ei ole küsimus, kas kedagi eristuvat kaasata, vaid kuidas parimal võimalikul viisil neid inimesi kaasata. Noored otsivad organisatsioone, mis peegeldavad nende väärtusi mitmekeskisuse küsimustes ning on valmis hääletama oma jalgega, kui tunnevad, et nende tõekspidamisi või väärtusi tööandjate juures ei austata.

Mitmekesisus kui innovatsiooni mootor

Mitmekesisus ei tähenda ainult erineva tausta, kogemuste ja oskustega inimeste kaasamist. See loob soodsa pinnase erinevate vaatenurkade põrkumisele. Seeläbi kiireneb ettevõtetes innovatsioon ja tekivad optimaalsed lahendused, mida ühetaolistes meeskondades ei pruugi sündida.

Tugevamad ja jätkusuutlikumad meeskonnad

Uuringud on näidanud, et mitmekesised meeskonnad on vastupidavamad ja tootlikumad. Nad suudavad paremini kohaneda muutustega, leida loomingulisi lahendusi ja neil on suurem vastupanuvõime muudatustega kaasnevale stressile.

Mida see tähendab juhtidele?

Tänapäeva juhid peavad mõistma, et mitmekesisus  pole mitte ainult “õige asi”, vaid see on ka äri seisukohast kriitilise tähtsusega. Mitmekesisus ja selle toetamine on ärile kasulik olenemata valdkonnast või organisatsiooni suurusest. On teada, et mitmekesisuse toetamine suurendab töötajate lojaalsust kordades. Juhtide harimine ja õigete tööriistade pakkumine on mitmekesisuse edendamisel hädavajalik. Selleks, et juhtida edukalt mitmekesiseid meeskondi, on vajalik teadlikkus, empaatia ja avatus õppimisele. Mitmekesisuse põhimõtete toetamata jätmine juhtkonna poolt saadab selge sõnumi kogu organisatsioonile.

Kokkuvõtteks

Mitmekesisus töökohal on palju rohkem kui lihtsalt mitmekesine töötajaskond. Ja otseloomulikult ei tähenda see, et peaksime kõrvale jätma oma enda väärtused ja tänased traditsioonid. Mitmekesisus ei ole kindlasti mugav teema, millega tegeleda. On loomulik tunda hirmu kogemuste, harjumuste ja ühiskonnas juurdunud normide muutmise ees. Avatud organisastioonikultuur ja meel on aga need, mis toetavad uuendusmeelsust ja kiiremat kohanemist. Ehk tegemist on äärmiselt olulise aspektiga tänases majanduskeskkonnas. Et luua konkurentsieelis, peame mugavustsoonist lahkuma ja püüdma kokku tuua erinevad kultuurid, traditsioonid, uskumused, mõttemallid, vanuse või soo ja teistsugused vaatenurgad ning kogemused.

Jaga:

Teised postitused:

Kas kõiki juhte kirjutakse?

Kas kõiki juhte kirutakse?

Lühike ja lihtne vastus: ei kiruta. Aga juhtimiskvaliteet on üks oluline põhjus miks head inimesed või talendid organisatsiooni valivad või siis sealt lahkumise kasuks otsustavad. 

Kuidas värbamisturundus enda kasuks tööle panna?

Värbamismaastik on pidevas muutumises ning alatasa tuleb valdkonna entusiastidel kohaneda uue tehnoloogia ja erinevate tööturu trendidega. Viisime seetõttu maikuu keskpaigas läbi kaks põnevat veebiseminari, mis

Võta ühendust